03/05/2023

ZF Live. Lucian Azoiţei, fondator şi CEO al Forty Management: Până acum, preţurile apartamentelor au putut să rămână la un nivel accesibil, însă astăzi, din cauza costurilor atât de ridicate, singura variantă este mărirea lor.

Autor: s360_forty

Dezvoltatorul imobiliar Forty Management a vândut până în prezent aproximativ 700 de apartamente în şase proiecte

Lucian Azoiţei, fondator şi CEO al Forty Management, dezvoltator român de proiecte imobiliare cu destinaţie mixtă, spune că deşi până acum preţurile apartamentelor au fost menţinute la un nivel accesibil pentru consumatori, în prezent, costurile ridicate aferente construcţiilor duc inevitabil la mărirea lor.

Oamenii, crede acesta, nu sunt încă pregătiţi să accepte noile preţuri medii pe metru pătrat, ceea ce generează în acest moment un blocaj în piaţă.

„Blocajul pe care îl sesizăm în piaţă nu vine din cauză că oamenii nu doresc să mai cumpere din pricina dobânzilor mari, ci pur şi simplu le este teamă de preţ. Preţul e mare pentru ei, dar este unul corect. Dacă piaţa nu este pregătită să adopte noile preţuri medii pe metru pătrat, dezvoltatorii nu vor mai dezvolta. Se vede această tendinţă a unor dezvoltatori care ies din piaţă. E o perioadă de îngheţ care va dura probabil doi ani, după estimările mele.“

„Până acum, prin diferite metode, preţurile apartamentelor au putut să rămână la un nivel accesibil, însă astăzi, din cauza costurilor atât de ridicate pentru construcţie, singura variantă este mărirea lor. Cred că scumpirile nu vor fi acceptate de piaţă pentru că oamenii nu vor înţelege de ce brusc preţurile explodează“, a spus Lucian Azoiţei la emisiunea online de business ZF Live.